De tools om business automation mogelijk te maken

Intro

Als ik het heb over Business Automation dan bedoel ik met name het automatiseren van processen tussen verschillende Cloud oplossingen, ik bedoel dus geen Robotic Process Automation.

De laatste jaren zijn er diverse tools op de markt gekomen om al je losse Cloud oplossingen met elkaar te integreren. Grote bedrijven struikelen over elkaar om mooie oplossingen aan te bieden.

Ongetwijfeld is er een link met de low-code no-code revolutie die gaande is.

Business Automation is wat mij betreft een beetje de Haarlemmerolie van het Internet. Liever nog noem ik het Digitaal loodgieten. Het aan elkaar knopen van losstaande oplossingen.

Wat zijn de smaken?

Er is veel keus als we het over Business Automation hebben maar de belangrijkste 3 zijn:

 • Zapier (werk ik al lang mee);
 • Integromat (gebruik ik veel met e-commerce oplossingen en WooCommerce);
 • Power BI Automate (gebruik ik zeer weinig).

Als je naar deze 3 tools kijkt dan is Power BI een beetje het buitenbeentje. In de wereld van Microsoft is Power BI wat Zapier en Integromat zijn voor bedrijven die niet met Microsoft werken. Die wereld van Microsoft (moet veilig zijn binnen e MS omgevingen) is dus wat kleiner en dat zie je terug in de beschikbare connecties.

Hieronder beschrijf ik kort wat voor- en nadelen van de verschillende tools.

Zapier

Dit was altijd mijn allt-ime favoriet omdat het veel connecties naar externe Cloud apps heeft en daarnaast bijvoorbeeld hele mooie parser tools. Je kunt vrij snel wat in elkaar klikken en de interface is overzichtelijk.

Daarnaast kun je eenvoudig flows delen.

Voordelen

 • Overzichtelijke interface;
 • Veel connecties uit de doos;
 • Mooie extra tools;
 • Overzichtelijke proces historie;
 • Betrouwbaar.

Nadeel

 • Prijs;
 • Sommige integraties (bijvoorbeeld WooCommerce) hebben een betaalde plugin nodig.

Integromat

Wat mij betreft is dit een beetje de “new kid on the block”. Maar, deze moet je wel in de gaten houden! Ten opzichte van Zapier is de interface echt geweldig en overzichtelijk. Hieronder noem ik wat voor- en nadelen.

Voordelen

 • Prachtige interface;
 • Veel connecties;
 • Overzichtelijke historie;
 • Betrouwbaar.

Nadelen

 • Prijs in sommige gevallen;
 • Iets mindere toolbox voor parsing e.d.

Power BI Automate

Ik zeg het eerlijk, als ik tegenwoordig met Microsoft tools ga werken dan ben ik voorzichtig. Over het algemeen blinken ze niet uit als het gaat over UI en interactie. Dit heeft alles te maken met de doelgroep van veel MS applicaties.

Dat gevoel heb ik ook bij Power BI Flow (apps. ken ik niet goed). De basis dingen zijn er allemaal maar soms irriteert me iets. Neem de MySQL integratie, je moet daar een gateway voor opzetten. Lijkt me totaal overbodig.

Daarnaast is de interface, tja…

Kortom niet mijn favorite cup of thee maar zeker een mooie oplossing binnen de Microsoft wereld. Hieronder wat voor- en nadelen die ik ken.

Voordelen

 • Perfecte integratie met MS cloud en tools;
 • Betrouwbaar;
 • Mogelijkheid tot integratie met apps.

Nadelen

 • Prijs;
 • Beperkte connectie mogelijkheden buiten de MS wereld;
 • Interface.

Conclusie

Zapier en Integromat zijn allebei perfecte tools voor het MKB om snel processen te automatiseren. Wil je je e-commerce activiteit meer automatiseren dan moet je er direct eens naar kijken.

Related Post

Leave a Reply